10 λάθoς πράγματα που πιστεύουμε για τα τα δόντια μας

1.Δεν κινδυνεύω από τερηδόνα, επειδή δεν τρώω γλυκά

Λάθος… Δεν προκαλούν μόνο τα γλυκά τερηδόνα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζάχαρη στον καφέ, τα αναψυκτικά, το σοκολατούχο γάλα, οι τσίχλες με ζάχαρη, τα αποξηραμένα φρούτα, σνάκ όπως τα πατατάκια και τα γαριδάκια είναι δυνατόν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.

2.Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιώ οδοντικό νήμα
Λάθος… Σύμφωνα με τους οδοντίατρους, όταν το βούρτσισμα των δοντιών δεν συνοδεύεται από χρήση οδοντικού νήματος, είναι ελλιπές. Η οδοντόβουρτσα δεν καθαρίζει τις επιφάνειες ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Ο καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση πριν από τον βραδινό ύπνο, είτε με οδοντικό νήμα είτε με μεσοδόντια βουρτσάκια.

3.Δεν χρειάζεται να βουρτσίζω τα δόντια μου, αφού χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα
Λάθος… Σε καμία περίπτωση το στοματικό διάλυμα δεν υποκαθιστά ούτε το βούρτσισμα ούτε το οδοντικό νήμα. Αντιθέτως, η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν θεωρείται υποχρεωτική για τη στοματική υγιεινή και καλό είναι να συστήνεται από τον οδοντίατρο.

4.Είναι φυσιολογικό που ματώνουν τα ούλα, κατά το βούρτσισμα
Λάθος… Το μάτωμα των ούλων υποδηλώνει φλεγμονή. Καλό θα είναι να επιμένετε στα σημεία που τα ούλα ματώνουν, προκειμένου να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος από τη συσσωρευμένη μικροβιακή πλάκα. Αν η αιμορραγία επιμένει, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, προκειμένου να κάνετε έναν καθαρισμό ούλων.

5.Είναι απαραίτητο να βουρτσίζω τα δόντια μου μόλις ξυπνήσω
Λάθος… Το βούρτσισμα γίνεται για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα τροφών. Καλό θα είναι, λοιπόν, να πραγματοποιείται μετά το πρωινό γεύμα.

6.Οι σκληρές οδοντόβουρτσες είναι καλύτερες
Λάθος… Καλύτερα να προτιμάτε οδοντόβουρτσες που έχουν μαλακές ή μεσαίας σκληρότητας τρίχες, διότι δεν τραυματίζουν τα ούλα και τα δόντια, ειδικά σε άτομα με ευαίσθητες περιοχές λόγω διαβρώσεων, αποτριβών ή ρωγμών

7.Η εγκυμοσύνη θα καταστρέψει τα δόντια μου
Λάθος… Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουν οι έγκυες είναι να βουρτσίζουν τα δόντια τους περίπου 30 λεπτά μετά τον εμετό, προκειμένου να απομακρύνουν τα οξέα του στομάχου, που αδυνατίζουν την αδαμαντίνη.

8.Τα πρώτα δόντια των παιδιών δεν χρειάζονται πλύσιμο αφού αντικαθίστανται
Λάθος… Οι ειδικοί συμβουλεύουν κατά τη βρεφική ηλικία η μητέρα να καθαρίζει τα πρώτα (νεογιλά) δόντια του παιδιού με μια βρεγμένη γάζα, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Από την ηλικία των 3 ετών, που έχουν εμφανιστεί όλα τα νεογιλά δόντια, οι γονείς μπορούν να αρχίσουν το βούρτσισμα των δοντιών με παιδική οδοντόβουρτσα, χωρίς οδοντόπαστα

9.Θα καταστρέψω τα δόντια μου αν κάνω λεύκανση
Λάθος… Αν πριν τη λεύκανση προηγηθεί έλεγχος για την ακεραιότητα των δοντιών και υπάρξει προστασία για τις τερηδονικές αλλοιώσεις και άλλα προβλήματα, τότε είναι απολύτως ασφαλής.

10.Τα δόντια μου θα παραμείνουν για πάντα λευκά μετά τη λεύκανση
Λάθος… Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, στο 60% των περιπτώσεων, σε διάστημα 3 ετών, εμφανίζεται κάποιου βαθμού υποτροπή. Μάλιστα, σε μικρό ποσοστό, η λεύκανση διατηρείται μόνο για ένα έτος. Κύριοι ένοχοι για την αλλοίωση του χρώματος είναι ο τρόπος ζωής, οι κακές διατροφικές συνήθεις και το κάπνισμα.
 

Share: