Τα στοματικά διαλύματα βοηθούν τους ασθενείς να αναβαθμίσουν τη στοματική τους υγεία !

Ανεξάρτητα αν ένας ασθενής επιδιώκει την βελτίωση- αναβάθμιση της στοματικής του υγείας ή την αντιμετώπιση ενός επίμονου προβλήματος στοματικής υγείας, η προσθήκη ενός στοματικού διαλύματος στο σχήμα φροντίδας του στοματός του επιτρέπει να έχουμε μια μακροπρόθεσμη ευνοική επίδραση, ανάλογα με τις ανάγκες, στην στοματική υγεία του ασθενή και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αποχώρηση του απο το ιατρείο μας.

Οι οδοντίατροι μπορούν να καταφύγουν στην χρήση στοματικών διαλυμάτων συμπληρωματικά με τα βασικά μέσα που περιλαμβάνονται στο σχήμα της στοματικής φροντίδας που προτείνουν στους ασθενείς τους όπως είναι το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος.Όμως τα στοματικά διαλύματα διαθέτουν και τα δικά τους μοναδικά πλεονεκτήματα που ξεπερνούν τα όρια της βασικής στοματικής φροντίδας και μερικά απο αυτά μπορούν ακόμη να αποκαταστήσουν ή να συντελέσουν στη θεραπεία των προβλημάτων στοματικής υγείας.

Υπάρχουν σήμερα στο εμπόριο διάφορα στοματικά διαλύματα για την θεραπεία της ουλίτιδας για την επανόρθωση- αναδόμηση της οδοντίνης, για την θεραπεία της ξηροστομίας, για την εξουδετέρωση των επιβλαβών μικροβίων του στόματος, για την επιβοήθηση της φυσιολογικής επούλωσης διαφόρων ερεθισμών ή βλαβών , για την λεύκανση των δοντιών και για την αποφυγή – πρόληψη της τερηδόνας και αυτα είναι μερικά μόνο απο τα σχετικά πλεονεκτήματα τους.Επειδή ένα στοματικό διάλυμα μπορεί να φτάσει σε όλα τα σημεία της στοματικής κοιλότητας, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που μας εξασφαλίζει ότι τα μικρόβια δεν θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να επιδράσουν αρνητικά στην υγεία του ασθενή.

Κατηγορίες Στοματικών Διαλυμάτων

    Μολονότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη στοματικών διαλυμάτων που είναι σήμερα διαθέσιμα στην αγορά , αυτα γενικά ταξινομούνται σε 2 κατηγορίες, τα διαλύματα αισθητικού τύπου και τα διαλύματα θεραπευτικού τύπου.

  • Αισθητικού τύπου

     Αυτά χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με το βούρτσισμα των δοντιών και την χρήση οδοντικού νήματος απο ασθενείς με γενικά καλή στοματική υγεία . Αυτά τα στοματικά διαλύματα έχουν βραχυπρόθεσμη θετική δράση όπως το φρεσκάρισμα της αναπνοής και η εξουδετέρωση των βακτηριδίων. Πολλά απο  αυτά περιέχουν και φθόριο που συντελεί στην αποφυγή – πρόληψη της τερηδόνας ενώ μερικά ακόμη περιέχουν λευκαντικούς παράγοντες.

  • Θεραπευτικού τύπου

Απο την άλλη πλευρά τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση επίμονων προβλημάτων στοματικής υγείας με μεγάλη διάρκεια όπως είναι η ουλίτιδα. Αυτά τα διαλύματα μπορεί να εμπεριεχούν διάφορα ενεργά συστατικά όπως το χλωριούχο κετυλπυριδίνιο- CPC, η χλωρεξιδίνη ή διάφορα αιθέρια έλαια όπως η θυμόλη , η ευκαλυπτόλη, η μεντόλη ,ή διάφορα φυσικά έλαια .Ειδικότερα η χλωρεξιδίνη υπάρχει σε πολλά στοματικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των παθήσεων των ούλων δεδομένου οτι η δράση της έχει την μεγαλύτερη διάρκεια απο τα αλλα συστατικά που συνήθως χρησιμοποιούνται. Τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα είναι αποτελεσματικά και λειτουργούν σε δυο βασικούς μηχανισμούς δράσης. Ο πρώτος είναι με την καταπολέμηση των βακτηριδίων προκαλώντας είτε την διακοπή της αναπαραγωγής τους ή απλά την εξουδετέρωση τους. Όμως η σύγχρονη τεχνολογία δεν επικεντρώνεται τόσο στην καταστροφή των βακτηριδίων όσο στην παρεμπόδιση της ικανότητας τους να προσκολλώνται και να παραμένουν στις επιφάνειες του στόματος.Αν τα βακτηρίδια δεν μπορούν να διατηρηθούν σε κάποια στοματική επιφάνεια είναι αδύνατον να σχηματιστούν πλάκες και βιούμενες που προκαλούν τερηδόνα και παθήσεις των ούλων αντίστοιχα.

      Τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα δεν περιορίζονται στην αντιμετώπιση της πλάκας και των βιουμένων . Π.χ η ξηροστομία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χρήση ενός θεραπευτικού στοματικού διαλύματος. Μολονότι η ξηροστομία αποτελεί μια παρενέργεια απο την λήψη διαφόρων φαρμάκων ή είναι το αποτέλεσμα ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής , ένα στοματικό διάλυμα με χαμηλή ή καθόλου σε περιεκτικότητα αλκοόλη μπορεί να διατηρήσει την υγρασία και την ενυδάτωση των στοματικών ιστών και παράλληλα να ανακουφίσει τα ερεθισμένα ούλα.

    Υπάρχουν και διάφοροι άλλοι τύποι ειδικών θεραπευτικών στοματικών διαλυμάτων. Μερικά απο αυτά έχουν ειδική σύνθεση για την αποφυγή της αποδόμησης-απασβεστίωσης των οδοντικών ιστών και της τερηδόνας σε άτομα που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία.Άλλα χρησιμοποιούνται ειδικά για την αντιμετώπιση των φλεγμονών στο στόμα ενώ άλλα διαλύματα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της ευαισθησίας των δοντιών.

  • Για παιδια

     Τα στοματικά διαλύματα είναι ωφέλιμα για τα παιδιά που ίσως να μην έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία του στοματος του μόνο με την χρήση βούρτσας.Τα στοματικά διαλύματα που προορίζονται για νεότερα άτομα δεν περιέχουν αλκοόλη ενώ μερικά απο αυτά δεν περιέχουν ούτε φθόριο. Αυτά διατιθενταί σε γεύσεις και αρώματα ελκυστικά για τα παιδιά όπως φράουλα και τσιχλόφουσκα. Μερικά εμπεριέχουν ξυλιτόλη για την αποφυγή της τερηδόνας των δοντιών ενώ σε μερικά φιαλίδια αυτων των διαλυμάτων υπάρχει σύστημα μέτρησης στο καπάκι τους ώστε να μπορεί να καθοριστεί η σωστή δόση για το παιδί .Υπάρχουν στοματικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται πριν απο το βούρτσισμα των δοντιών και χρωματίζουν προσωρινά τα δόντια τους ώστε να μπορούν τα παιδιά να εντοπίσουν τα σημεία που χρειάζονται προσοχή στο βούρτσισμα.

ΠΗΓΗ : Inside Dentisty

 

Share: