ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για όλες τις απορίες που ενδεχομένως έχετε πριν επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.

 • Πότε πρέπει να φέρω το παιδί  μου για πρώτη φορά στον ορθοδοντικό ;

Το πρώτο ραντεβού στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 8 χρόνων.

 • Γιατί είναι σημαντική και απαραίτητη η ορθοδοντική θεραπεία και γιατί οι ασθενείς χρειάζονται σιδεράκια δοντιών ;

Τα παιδιά ή ενήλικες μπορεί να χρειαστούν ορθοδοντική θεραπεία στις ακόλουθες περιπτώσεις : Πρώιμη ή όψιμη απώλεια δοντιών, Δυσκολία μάσησης, στοματική αναπνοή, θηλασμός δακτύλου, συνωστισμός και λανθασμένη διευθέτηση δοντιών στο φραγμό, ήχοι από τις γνάθους, δυσκολίες στην ομιλία, προτεταμένα δόντια, ασυμμετρία προσώπου, σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, ουλικό χαμόγελο, δυσκολία σύγκλεισης των χειλέων, δόντια με έντονη αποτριβή , ελλείποντα,έγκλειστα ή δόντια που δεν έχουν ανατείλει στο φραγμό.

 • Πόσο χρόνο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία ;

Εξαρτάται από το είδος της ορθοδοντικής  περίπτωσης , την ηλικία  και την συνεργασία του ασθενή . Μια μέση θεραπεία κυμαίνεται από 6-24 μήνες.

 • Μέχρι ποιά ηλικία μπορεί να βάλει κανείς σιδεράκια για τα δόντια ;

Σε κάθε ηλικία και με οποιαδήποτε τεχνική επιλέξει.Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι επιτυχημένη σε κάθε ηλικία και οι ενήλικες επωφελούνται απο τα οφέλη ενός όμορφου χαμόγελου.

 • Πόσο κοστίζει η ορθοδοντική θεραπεία ;

Εξαρτάται από το είδος του προβλήματος , τη διάρκεια αυτής και από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη του.

 • Τα σιδεράκια δοντιών μπαίνουν στη πρώτη επίσκεψη ;

Στην πρώτη επίσκεψη  γίνεται  η γνωριμία με το ιατρείο μας , κλινική εξέταση και λήψη ιατρικού–οδοντιατρικού ιστορικού. Με αυτά τα δεδομένα  γίνεται μια πρώτη εκτίμηση του προβλήματος. Στο δεύτερο ραντεβού και εφόσον αποφασισθεί η ορθοδοντική θεραπεία χρειαζόμαστε συγκέντρωση περαιτέρω διαγνωστικών στοιχείων όπως  πανοραμική δοντιών και κεφαλομετρική ακτινογραφία , φωτογραφίες και εκμαγεία μελέτης  για να γίνει ένα ολοκληρωμένο και σωστό σχέδιο θεραπείας.

Αντιμετώπιση δυσφορίας ή πόνου κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ; 

Κάποιες φορές μετά την ενεργοποίηση των ορθοδοντικών συσκευών ο ασθενής αισθάνεται  κάποια πίεση  στα δόντια, η οποία γρήγορα εξαφανίζεται.

 • Διατροφή κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ;

Στην αρχή συστήνεται μαλακές τροφές  για τις πρώτες 2-3 μέρες.

 • Αντιμετώπιση επειγόντων κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής Θεραπείας ;

Αν διαπιστώσετε ότι κάποιος δακτύλιος έχει χαλαρώσει ή έχει ξεκολλήσει σιδεράκι ενημερώστε αμέσως τον ορθοδοντικό σας.

 • Υπάρχουν οφέλη για την υγεία του ασθενή από την ορθοδοντική θεραπεία; Η ορθοδοντική δεν βελτιώνει μόνο την αισθητική ενός χαμόγελου.Τα συνωστισμένα ή στραβά δόντια είναι δυσκολότερο να καθαριστούν και ο ατελής καθαρισμός του μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη τερηδόνας και άλλων οδοντικών προβλημάτων. Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει προβλήματα σύγκλεισης που εμποδίζουν την μάσηση και αυξάνουν τον κίνδυνο για περιοδοντικά προβλήματα. Επίσης, τα συγκλεισιακά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε έντονη αποτριβή των δοντιών, δυσχεραίνοντας την μάσηση και ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στα οστά των γνάθων, με συνέπεια την εμφάνιση πόνου.
 • Τι είναι το Invisalign και πως λειτουργεί ;

To Invisalign είναι μια σειρά απο αόρατα ναρθηκάκια( μασελάκια-μεμβράνες) που σταδιακά ισιώνουν τα δόντια.Κάθε ναρθηκάκι είναι λίγο διαφορετικο απο το προηγούμενο και μετακινεί τα δόντια σταδιακά στην επιθυμητή θέση.

 • Πονάει το Invisalign ;

To Invisalign δεν πονάει , δεν ερεθίζει τη γλώσσα-μάγουλα, δεν εμποδίζει την ομιλία και επιτρέπει το σωστό καθαρισμό.

 • Πως θα ξέρω αν με ικανοποιήσει το αποτέλεσμα στα δόντια μου με την μέθοδο του Invisalign;

Με τη χρήση ηλεκτρονικού προγράμματος τρισδιάστατης τεχνολογίας, βλέπουμε από πριν πως προβλέπεται να είναι τα δόντια σας κατά την διάρκεια και στο τέλος της θεραπείας καθώς και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

 • Είναι η θεραπεία με το Invisalign επιτυχημένη;

Η θεραπεία με το Invisalign δεν διαφέρει από τη συμβατική θεραπεία με σιδεράκια, εκτός από το γεγονός ότι είναι αόρατη!Εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες του ορθοδοντικού, δεν υπάρχει περίπτωση να μην μείνετε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

 • Πόσο χρόνο διαρκεί η Θεραπεία με το Invisalign;

Είμαστε σε θέση, πριν ξεκινήσει η θεραπεία ,να προβλέψουμε τον χρόνο καθώς και να δούμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα σε κάθε στάδιο της θεραπείας.Επίσης μέσω του ηλεκτρονικού προγράμματος, μπορούμε να σχεδιάσουμε μια πιο σύντομη θεραπεία, στοχεύοντας στη διόρθωση συγκεκριμένων μόνο σημείων.

 • Τι είναι η λεύκανση των δοντιών;

 Η λεύκανση των δοντιών είναι η αισθητική οδοντιατρική μέθοδος που αφαιρεί τις δυσχρωμίες των δοντιών και σας προσφέρει ένα πιο όμορφο, πιο λευκό, πιο νεανικό και πιο υγιές χαμόγελο.

 • Τι προκαλεί τις δυσχρωμίες των δοντιών;

Οι αιτίες για τις δυσχρωμίες των δοντιών είναι πολλές και διαφορετικές από άτομο σε άτομο.Οι δυσχρωμίες των δοντιών προκαλούνται από την διατροφή, από την κατανάλωση ουσιών με χρωστικές όπως καφές, τσάι,αναψυκτικών τύπου κόλα, από καπνό,τσιγάρο. Από τραυματισμό, από χρήση ορισμένων φαρμάκων –αντιβιοτικών,από υπερβολική χρήση φθορίου, από προοδευτική νέκρωση του οδοντικού πολφού, από ουσίες που περιέχονται στο πόσιμο νερό ή από παλιές εμφράξεις, από γενετικές αιτίες, από την ηλικία.

 • Ποιοι μπορούν να κάνουν λεύκανση για τα δόντια;

 Σχεδόν όλοι. Υπάρχουν όμως κάποιοι περιορισμοί και μερικές περιπτώσεις που η μέθοδος της λεύκανσης για τα δόντια μπορεί να μην είναι αποτελεσματική.

 • Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν λεύκανση για τα δόντια;

 Λεύκανση για τα δόντια δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Όλοι οι ασθενείς πρέπει να είναι άνω των 18 ετών. Η λεύκανση δοντιών λειτουργεί μόνο σε φυσικά δόντια .

 • Πότε χρειάζεται να κάνω λεύκανση στα δόντια;

Όταν το χρώμα των δοντιών έχει μετατραπεί σε κίτρινο, καφέ ή γκρί .

 • Πονάει η διαδικασία της λεύκανσης για τα δόντια;

 Η λεύκανση δοντιών είναι μια ανώδυνη διαδικασία.

 • Είναι η λεύκανση ασφαλής για τα δόντια;

Ναι, oι έρευνες έδειξαν ότι η λεύκανση των δοντιών με το PHILIPS ZOOM κάτω από την παρακολούθηση του οδοντιάτρου είναι ασφαλής και για τα δόντια και για τα ούλα.Όμως για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας λευκαντικά υλικά ή καλλυντικά δοντιών που υπόσχονται ότι λευκαίνουν , ασπρίζουν τα δόντια σας, χωρίς τη συμβουλή του οδοντιάτρου σας.

 • Πόσο διαρκεί η λεύκανση δοντιών;

 Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα δόντια θα είναι πάντα πιο λευκά και πιο φωτεινά από ότι ήταν πριν γίνει η διαδικασία της λεύκανσης δοντιών.

 • Για να έχω πάντα ένα λευκό χαμόγελο θα πρέπει να κάνω συνεχώς λεύκανση δοντιών;

Εάν κάποιος θέλει μόνιμα ένα λευκό χαμόγελο θα πρέπει να επαναλαμβάνει την διαδικασία της λεύκανσης δοντιών σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου του.

 • Μέχρι πόσους τόνους μπορεί να αλλάξει το χρώμα των δοντιών μου;

 Το χρώμα των δοντιών αλλάζει από 2-8 τόνους.

 • Η λεύκανση  δοντιών γίνεται σε όλα τα δόντια;

 Η λεύκανση δοντιών γίνεται σε 8-10 δόντια στην επάνω γνάθο και σε 8-10 δόντια στην κάτω γνάθο .

 • Ποιες τεχνικές λεύκανσης για τα δόντια υπάρχουν;

Στο ιατρείο μας στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζουμε 3 τρόπους λεύκανσης  δοντιών ανάλογα με το τι θέλει και χρειάζεται ο κάθε ασθενής.

Ο πρώτος τρόπος λεύκανσης δοντιών είναι στο ιατρείο υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου μέσα σε 1 μόνο ώρα με ειδική λάμπα.

Ο δεύτερος τρόπος λεύκανσης δοντιών είναι στο σπίτι με ειδικά μασελάκια λεύκανσης. Στην περίπτωση αυτή φτιάχνονται ειδικοί ατομικοί νάρθηκες-μασελάκια λεύκανσης αντίγραφο του στόματος του ασθενούς, μέσα στους οποίους νάρθηκες-μασελάκια λεύκανσης τοποθετείται το υλικό και γίνεται η διαδικασία εφαρμογής της λεύκανσης δοντιών κάποιες συνεχόμενες μέρες στο σπίτι.

Ο τρίτος τρόπος λεύκανσης δοντιών είναι ο συνδυαστικός με την ειδική λάμπα στο ιατρείο σε 1 ώρα και ιδανικά λίγες μέρες λεύκανση δοντιών στο σπίτι με τα ειδικά μασελάκια λεύκανσης.

 • Πώς λειτουργεί η λεύκανση των δοντιών με την λάμπα PHILIPS ΖΟΟΜ; 

Η λεύκανση δοντιών με λάμπα PHILIPS ΖΟΟΜ γίνεται συνήθως σε 1 μόνο επίσκεψη στο οδοντιατρείο. Η λεύκανση των δοντιών ξεκινά με τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών του ασθενούς απο τον οδοντίατρο.Η συνολική θεραπεία της λεύκανσης δοντιών διαρκεί συνήθως μια ώρα και τα αποτελέσματα της μπορούν να διαπιστωθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της.

 • Μπορεί να γίνει λεύκανση των δοντιών σε στεφάνες, οδοντοστοιχίες, λευκά σφραγίσματα;

Η λεύκανση δοντιών λειτουργεί μόνο στα φυσικά δόντια. Δεν θα λειτουργήσει σε καμία περίπτωση σε “ψεύτικα δόντια” όπως είναι οι στεφάνες (θήκες δοντιών) και οι οδοντοστοιχίες. Η λεύκανση των δοντιών θα αφαιρέσει οποιεσδήποτε υπάρχουσες χρώσεις στις αποκαταστάσεις, αλλά δεν θα επηρεάσει το χρώμα των αποκαταστάσεων. Μπορεί να γίνει λεύκανση στα φυσικά δόντια και μόλις αποκατασταθεί το χρώμα των φυσικών δοντιών γίνεται αντικατάσταση στις προσθετικές εργασίες σύμφωνα πάντα με τον οδοντίατρο σας.

 • Υπάρχει περίπτωση να κάνω λεύκανση δοντιών και τα δόντια μου να μην ασπρίσουν;

Όχι δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό.

 • Μπορεί να γίνει λεύκανση δοντιών με σόδα;

Τα δόντια δεν μπορούν να αλλάξουν χρωματική απόχρωση με την χρήση σόδας. Μόνο με την διαδικασία της λεύκανσης τα δόντια γίνονται πιο λευκά. Μπορούν όμως, με την χρήση σόδας να γίνουν πιο λαμπερά. Να σημειωθεί πως είναι απαραίτητη η καθοδήγηση του οδοντίατρου, καθώς η αλόγιστη χρήση σόδας στα δόντια δημιουργεί αποτριβές στην αδαμαντίνη.

 • Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην λεύκανση δοντιών στο σπίτι και την λεύκανση δοντιών στο ιατρείο;

Η λεύκανση δοντιών στο σπίτι είναι περισσότερο χρονοβόρα. Συνήθως ο ασθενής δεν έχει την υπομονή και τον χρόνο να την κάνει και σίγουρα δεν είναι υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου.
Σε αντίθεση, η λεύκανση δοντιών στο ιατρείο, γίνεται σε μία μόνο επίσκεψη και ο οδοντίατρος έχει την απόλυτη επίβλεψη του αποτελέσματος. H λεύκανση των δοντιών στο ιατρείο είναι κατάλληλη για όσους επιθυμούν άμεσα αποτελέσματα. Χωρίς νάρθηκες και χρήση υλικών στο σπίτι, μπορείτε να πετύχετε λευκά η΄άσπρα δόντια σε ελάχιστο χρόνο.

 • Η λεύκανση δοντιών έχει παρενέργειες;

Όχι δεν υπάρχουν παρενέργειες στη λεύκανση δοντιών.

 • Πόσο κοστίζει η λεύκανση δοντιών (τιμή λεύκανση δοντιών);

Το κόστος της λεύκανσης των δοντιών είναι μικρό για το μεγάλο αποτέλεσμα που θα σας επιφέρει έχοντας το λευκό αστραφτερό χαμόγελο που θα θέλατε πάντα!

 • Γιατί τα λευκαντικά PHILIPS ZOOM για την λεύκανση των δοντιών;

Στο ιατρείο μας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιούμε τα συγκεκριμένα λευκαντικά δοντιών τα οποία είναι τα μόνα με το πατενταρισμένο ACP (άμορφο φωσφορικό ασβέστιο) που επιδιορθώνει το σμάλτο των δοντιών και δίνει ένα πιο φυσικό λευκό. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα λευκαντικά PHILIPS ZOOM  για τα δόντια όχι μόνο δεν κάνουν φθορές στα δόντια αλλά αντιθέτως επιδιορθώνουν τη φυσιολογική φθορά του σμάλτου χάρη στο ACP, και βελτιώνουν την υγεία των ούλων και την κακοσμία. Παρέχουν ασφάλεια καθώς συμμορφώνονται με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία που απαγορεύει τα λευκαντικά δοντιών άνω του 6% υπεροξειδίου του υδρογόνου ή του ισοδύναμου 16 % υπεροξειδίου του καρβαμιδίου.