ΤΙ ΕΙΝΑΙ
ΕΚΤΟΜΗ ΧΑΛΙΝΟΥ με τη χρήση Laser
Χαλινός άνω χείλους
Αν τραβήξετε το άνω χείλος προς τα έξω θα παρατηρήσετε μία λωρίδα βλεννογόνου που τρέχει ψηλά σαν σύνδεσμος από τη μέση του άνω χείλους προς τη μέση της άνω γνάθου. Σε κάποιους ασθενείς ο σύνδεσμος αυτός φτάνει χαμηλά μεταξύ των δύο κεντρικών δοντιών και προκαλεί αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα.
Γιατί και πότε πρέπει να κόβεται ο χαλινός άνω χείλους;
Αν ο χαλινός φτάνει μεταξύ των δύο κεντρικών τομέων της άνω γνάθου, αρκετά συχνά ενοχοποιείται για τη δημιουργία ενός διαστήματος (κενού) μεταξύ των δοντιών αυτών. Στο τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας και αφού έχει κλείσει το κενό μεταξύ των δοντιών, ο ορθοδοντικός ζητάει συνήθως την εκτομή (κόψιμο-αφαίρεση) του χαλινού ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του διαστήματος αργότερα.
Εκτομή του χαλινού άνω χείλους
Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία. Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής ακολουθεί η εκτομή του χαλινού, διαδικασία απολύτως ανώδυνη με μηδαμινή ταλαιπωρία για τον νεαρό ασθενή που συνήθως ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μισή ώρα. Μετά το τέλος της επέμβασης ίσως αρχίσει να εμφανίζεται ένα μικρό εξωτερικό πρήξιμο στο άνω χείλος και μία ελαφριά δυσφορία. Η φυσιολογική μετεγχειρητική εξέλιξη προϋποθέτει την συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες που θα του δοθούν μετά την ολοκλήρωση της αφαίρεσης του χαλινού. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 7-10 μέρες.