Η Επιλογή της Σωστής Οδοντόκρεμας

Σωστή οδοντόκρεμα

Υπάρχουν πολλές και ποικίλου τύπου οδοντόκρεμες σήμερα στην αγορά.Έτσι οι σύγχρονοι οδοντίατροι μπορούν να συστήσουν στους ασθενείς τους διάφορα ειδικά προιόντα για κάθε τύπο οδοντιατρικού ή στοματικού προβλήματος με σκοπό να τους προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας το οποίο υλοποιείται και αναπτύσσεται κάθε φορά που ο ασθενείς βουρτσίζει τα δόντια του.

Το σχέδιο θεραπείας που κάνει ο οδοντίατρος για κάθε περίπτωση ασθενή του,πρέπει να περιλαμβάνει και οδηγίες – συστάσεις για την χρήση των κατάλληλων προιόντων, ώστε να είναι ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό.Σε αυτο το σκεπτικό περιλαμβάνονται και οι οδοντόκρεμες που έχουν πλεον εξελιχθεί σε ενα εργαλείο για την φροντίδα και θεραπεία των στοματικών και οδοντικων παθήσεων.Αν και στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό των δοντιών και την αποφυγή των τερηδονισμών, υπάρχουν διάφοροι τύποι οδοντόκρεμας που εξασφαλίζουν μοναδικά πλεονεκτήματα.

Μερικές απο αυτές ξεπερνούν αυτα τα όρια και προσφέρουν και αλλες υπηρεσίες όπως η λεύκανση των δοντιών ή ενίσχυση της αδαμαντίνης, δηλαδή του εξωτερικού σκληρού περιβλήματος των δοντιών που αναφέρεται και σαν οδοντικό σμάλτο.Οι οδοντίατροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που έχουν όσον αφορά τους διάφορους τύπους οδοντόκρεμας που διατίθενται στο εμπόριο, ώστε να εκπονήσουν ειδικά – εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας για τους ασθενείς τους με διάφορα οδοντικά προβλήματα και με τελικό στόχο να τους βοηθήσουν για αρκετό χρονικό διάστημα μετα την ολοκλήρωση της οδοντιατρικής τους θεραπείας, ωστε να διατηρήσουν την υγεία , την αισθητική και την λειτουργικότητα των δοντιών τους σε υψηλό επίπεδο.

 

Κατηγορίες Οδοντοκρεμών

  • Λεύκανση

        Πολλές οδοντόκρεμες περιέχουν ένα χημικό συστατικό που μπορεί να συντελέσει στην ασφαλή λεύκανση των δοντιών.Συνήθως πρόκειται για οδοντόκρεμες με διάφορα υπεροξείδια ,μαγειρική σόδα ή αλλα ειδικά χημικά διαλύματα λεύκανσης.

Μερικές λευκαντικές οδοντόκρεμες συντελούν στην διατήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης των δοντιών που γίνεται στο ιατρείο ενώ αλλες μπορούν να συντελέσουν στην λεύκανση των δοντιών μεσω του καθημερινού βουρτσίσματος.Υπάρχουν και λευκαντικές οδοντόκρεμες που μπορούν ακόμη να εξαλείψουν τις διάφορες χρωστικές κηλίδες που εμφανίζονται στα δόντια.

  • Ευαισθησία

Η ευαισθησία των δοντιών που κυμαίνεται απο μέτρια εως πολύ υψηλό βαθμό είναι ενα πολύ ενοχλητικό φαινόμενο-σύμπτωμα και συχνά οδηγεί τους ασθενείς στον οδοντίατρο για την αντιμετώπιση του.Υπάρχουν αρκετές οδοντόκρεμες σήμερα στην αγορά που βοηθούν τους ασθενείς στην αντιμετώπιση της οδοντικής ευαισθησίας.

Μερικές απο αυτες που προορίζονται για ευαίσθητους ασθενείς έχουν ήπια αποτρεπτική δράση και είναι φιλικές για την αδαμαντίνη των δοντιών χάρη στις ειδικές  συνθέσεις που διαθέτουν.Αλλες οδοντόκρεμες περιέχουν νιτρικό κάλιο που μπορεί να διεισδύσει στους οδοντικού ιστούς και να φτάσει μέχρι τον πολφό –νεύρο του δοντιού , ανακουφίζοντας τα νεύρα που προκαλούν την ευαισθησία και εξαλείφοντας τον σχετικό πόνο.

  • Οδοντόκρεμες για Παιδιά

Υπάρχουν ειδικές παιδικές οδοντόκρεμες που περιέχουν φθόριο με την μορφή διαφόρων χημικών ενώσεων και που μερικές φορές μπορεί αυτη η περιεκτικότητά τους να είναι πολύ υψηλή και να προκαλέσει την λεγόμενη φθορίαση των δοντιών που χαρακτηρίζεται απο αλλοιώσεις στην επιφάνεια της αδαμαντίνης . Βέβαια υπάρχουν και αρκετές παιδικές οδοντόκρεμες με χαμηλότερα επίπεδα φθορίου που επίσης προστατέυουν απο τις πλάκες και την τερηδόνα των δοντιών.

Επίσης έχουμε και οδοντόκρεμες για πολύ μικρά παιδιά και νήπια που δεν περιέχουν καθόλου φθόριο ωστε να είναι απολύτως ασφαλείς αν τυχαία το παιδί τις καταπιεί κατα το βούρτσισμα των δοντιών.

Ακόμη έχουμε και οδοντόκρεμες που απευθύνονται σε παιδιά και έχουν μηδενική αποτριπτική επίδραση στην αδαμαντίνη ενω δεν περιέχουν τεχνητά χρώματα ή χρωστικές. Ετσι μπορούν τα παιδιά να βουρτσίζουν τακτικά και εντατικά τα δόντια τους με αυτες χωρίς οι γονείς τους να ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες απο τη χρήση τους.

Οδοντόκρεμες με επανορθωτική δράση

Η επανασβεστίωση – επαναμελλικοποίηση των δοντιών αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της Ελάχιστα Επεμβατικής Οδοντιατρικής , που είναι μια οδοντιατρική θεραπευτική αντίληψη η οποία εφαρμόζεται πολύ συχνά σήμερα στην σύγχρονη οδοντιατρική πράξη.

Υπάρχουν προιόντα που λειτουργούν επανορθωτικά για τα δόντια, αποκαθιστώντας τους οδοντικούς ιστούς και υπηρετώντας μια μέθοδο θεραπευτικής αντιμετώπισης της πρόωρης τερηδόνας χωρίς να χρειαστεί επέμβαση του οδοντιάτρου ή τροχισμός του δοντιού.

Φθόριο

Όλες σχεδόν οι οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο που είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την πρόληψη και αποφυγή της τερηδόνας των δοντιών.

Όμως το φθόριο έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της επιτάχυνσης και εντατικοποίησης του φαινομένου της ανάπλασης-επανόρθωσης των οδοντικών ιστών με συνέπεια να έχουμε θεραπευτική αναστροφή της εξέλιξης των πρόωρων τερηδόνων χωρίς να χρειαστεί η παραδοσιακή επέμβαση του οδοντίατρου με τροχισμό του δοντιού ή με αλλο επεμβατικό τρόπο.

 

CPPACP

Αλλες οδοντόκρεμε περιέχουν το συστατικό CPPACP που είναι φωσφοπεπτίδια της καζείνης με άμορφο φθοριούχο φωσφορικό ασβέστιο. Αυτό το συστατικό έχει αποδειχτεί οτι μειώνει την απασβεστίωση-αποδόμηση των οδοντικών ιστών και βελτιώνει την απασβεστίωση-αναδόμηση των υποεπιφανειακών τερηδονισμών της αδαμαντίνης.

Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη είναι ενα ακόμη συστατικό που υπάρχει στις οδοντόκρεμες με επανορθωτική-αναπλαστική δράση στους οδοντικού ιστούς.

Συχνά χρησιμοποιήται σαν υποκατάστατο της ζάχαρης και λειτουργεί σαν φορέας ή αποθήκη φωσφορικών ενώσεων του ασβεστίου που συντελούν στην ανάπλαση των οδοντικών ιστών.Η προσθήκη φθορίου στην ξυλιτόλη βελτιώνει την επανορθωτική της δράση εφόσον βέβαια η συγκέντρωση του φθορίου ξεπερνά τα 0,8ppm(μέρη ανά εκατομμύριο)

Αλλες ειδικές οδοντόκρεμες

Εκτός απο τους διάφορους τύπους οδοντόκρεμα που προαναφέραμε υπάρχουν στην αγορά και πολλές αλλες οδοντόκρεμες με εξειδικευμένη δράση . Οι οδοντόκρεμες που στοχευούν στην ισχυροποιίηση των δοντιών περιέχουν συνήθως ασβέστιο το οποίο συντελέι στην αναδόμηση και στην ενίσχυση της φθαρμένης ή εξασθενημένης αδαμαντίνης.

Πολλές οδοντόκρεμες εμπεριέχουν συστατικά που φρεσκάρουν την αναπνοή ενώ αλλες χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που έχουν προβλήματα με φλεγμονές ή μικροβιακές λοιμώξεις στο στόμα τους.Υπάρχουν οδοντόκρεμες που δεν απευθύνονται σε ασθενείς με δόντια αλλα έχουν ειδική σύνθεση για τον καθαρισμό τεχνικών οδοντοστοιχιών.

Ακόμα υπάρχουν οδοντόκρεμες που εμπεριέχουν μόνο φυσικά συστατικά και καθόλου χημικές ενώσεις ή παράγωγα και αυτες απευθύνονται σε ασθενείς που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά τα προιόντα στοματικής υγιεινής που χρησιμοποιούν.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση ,καλό είναι να έχετε πρώτα συνεννοηθεί με τον οδοντίατρος σας γιατί μονο εκείνος μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά!

ΠΗΓΗ : Inside Dentistry

Share: