ΤΙ ΕΙΝΑΙ
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ – ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ
Πόνος: Πρόκειται για το συχνότερα εμφανιζόμενο σύμπτωμα που μας δείχνει πως κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά με την ανατολή ενός φρονιμίτη. Συνήθως είναι έντονος και η εμφάνισή του πρέπει να σας οδηγήσει στον οδοντίατρο για εξέταση. Συχνά ο πόνος υπάρχει χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, καθώς για να ανατείλει ένας φρονιμίτης πρέπει να διαπεράσει τα ούλα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ενοχλήσεις.
Τοπική φλεγμονή: Η διαδικασία ανατολής ενός φρονιμίτη συχνά δημιουργεί μια προσωρινή, τοπική φλεγμονή. Στην περίπτωση που αυτή δεν υποχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα ο φρονιμίτης δεν ανατέλλει φυσιολογικά, τότε είναι πιθανό να μιλούμε για έγκλειστο ή ημιέγκλειστο φρονιμίτη. Σε αυτήν την περίπτωση συχνά απαιτείται αφαίρεση του (εξαγωγή) με χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου.
Πρήξιμο λεμφαδένων: Οι πρησμένοι λεμφαδένες κάτω από το σαγόνι μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη που έχει προκαλέσει κάποιος φρονιμίτης.
Άσχημη αναπνοή: Η θέση των φρονιμιτών στο στόμα μας καθιστά δύσκολο το σωστό καθαρισμό τους. Ένας ημιέγκλειστος φρονιμίτης που δεν καθαρίζεται σωστά μπορεί να εμφανίσει περιστεφανίτιδα (φλεγμονή που προκαλείται από τη μόλυνση των ούλων γύρω από τη μύλη ενός δοντιού που έχει ανατείλει μερικώς). Αποτέλεσμα είναι η δυσοσμία της αναπνοής του ασθενούς και συχνά η εμφάνιση πύου, που φανερώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Πυρετός: Όταν η λοίμωξη που προκληθεί από την εμφάνιση περιστεφανίτιδας δεν αντιμετωπιστεί, τότε μπορεί να εμφανιστεί αίσθημα κόπωσης και πυρετός. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη η άμεση αντιμετώπιση.