Γιατί μυρίζει άσχημα το στόμα? Ειδικά τις πρωινές ώρες?

Όσο καλά και αν βουρτσίσουμε τα δόντια μας και όσο στοματικό διάλυμα κι αν χρησιμοποιήσουμε το προηγούμενο βράδυ, είναι αδύνατο να αποφύγουμε την κακοσμία του στόματος όταν ξυπνάμε.Η ξηροστομία  και η αναπνοή από το στόμα είναι δυο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κακοσμία του στόματος(χαλιτώση), ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες.

Η άσχημη μυρωδιά το πρωί οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μειωμένη παραγωγή σάλιου κάτα τον ύπνο. Το σάλιο είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν από την στοματική κοιλότητα τα υπολείμματα φαγητού, τα οποία αιωρούνται στο στόμα και προσελκύουν βακτήρια. Η μειωμένη παραγωγή σάλιου έχει σαν αποτέλεσμα την ξηροστομία και κατ΄επέκταση την εξάπλωση βακτηρίων.Τα βακτήρια έχουν την τάση να απελευθερώνουν πτητικές θειούχες ενώσεις, σύνθετες ουσίες που ευθύνονται για την άσχημη μυρωδιά της αναπνοής.Τα βακτήρια ‘’τρέφονται’’ με πρωτεΐνες,αμινοξέα και άλλες ουσίες που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα και ανάμεσα στα δόντια προκειμένου να παράγουν τις πτητικές θειούχες ενώσεις.

Οι συνήθειες του ύπνου επηρεάζουν τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε τη χαλιτώση το πρωί.Το ροχαλητό και η αναπνοή από το στόμα αντί για τη μύτη έχουν σαν αποτέλεσμα να ξηραίνεται περισσότερο η στοματική κοιλότητα κι έτσι η αναπνοή μυρίζει πιο άσχημα το πρωί.

Η κακοσμία του στόματος το πρωί μπορεί επίσης να συνδέεται με οδοντιατρικά προβλήματα. Βασική αιτία της χαλιτώσης είναι περιοδοντικές παθήσεις όπως η ουλίτιδα.

Share: